Welke soorten wegtransport en soorten ladingen zijn er?

Blog

Ben je chauffeur of wil je graag chauffeur worden? Dan ga je te maken krijgen met wegtransport en de verschillende soorten ladingen die je kunt gaan vervoeren. Hiervoor gelden verschillende regels. Als jij bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen vervoert, moet je dit veilig doen en heb je een ADR-certificaat nodig. In deze blog vertellen we je over de verschillende soorten wegtransport en de verschillende soorten ladingen die daarbij horen. Lees je mee?

soorten ladingen en wegtransport

Wat is wegtransport?

Wegtransport is de ruggengraat van de economie. Heel kort gezegd is dit het vervoeren van goederen over de weg door vrachtwagens, trucks, busjes en auto’s. Zonder wegtransport wordt bevoorrading van bijvoorbeeld winkels en distributiecentra behoorlijk lastig. Wegtransport is dus enorm belangrijk voor de economie. In 2022 vonden er wekelijks zo’n 1,6 miljoen bewegingen plaats in het wegtransport!

Je kunt wegtransport trouwens ook vervoer noemen. Transport en vervoer betekenen natuurlijk eigenlijk hetzelfde, maar transport doelt vaker op het vervoeren van goederen. En vervoer doelt vaker op het vervoeren van personen.

Verschillende soorten ladingen en wegtransport

Wegtransport kun je ook nog eens onderverdelen in verschillende soorten ladingen en wegtransport. Je kunt namelijk niet iedere vracht op dezelfde wijze vervoeren. Als jij voor een supermarkt de producten van het distributiecentrum naar de winkel vervoert, bestaat de kans dat dit om gekoelde producten gaat. Je moet dit dan ook gekoeld vervoeren. Vervoer je materialen voor een bouwmarkt? Dan hoeft dit natuurlijk niet koel te worden vervoerd, maar wellicht heb je een ander soort vervoersmiddel nodig.

Wanneer kies je welk soort wegtransport?

Factoren als het gewicht, de grootte en het aantal zijn allemaal belangrijk bij het bepalen van het soort wegtransport, lading en zelfs de soort chauffeur. Maar ook de snelheid en locatie van het vervoeren heeft natuurlijk invloed.

Het soort wegtransport kan dus op basis van deze factoren dus verschillend zijn. Laten we eens kijken welke soorten ladingen en wegtransport er zijn.

Soorten ladingen in het wegtransport

Binnen het wegtransport krijg je als chauffeur dus te maken met verschillende soorten wegtransport. Maar ook met verschillende soorten ladingen. Er zijn veel verschillende soorten ladingen die over de weg vervoerd kunnen worden. Waaronder algemene vracht zoals pakketten of dozen, gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën of brandstoffen maar ook hele grote ladingen zoals bouwmachines. Elk type lading vraagt om een eigen manier van het vervoeren en niet onbelangrijk: andere veiligheidsmaatregelen. We sommen hier een aantal soorten ladingen voor je op

Algemene vracht

Algemene vracht zijn bijvoorbeeld pakketten en dozen die individueel of in kleine groepen worden vervoerd, meestal voor commerciële doeleinden. Zulke algemene vracht kan worden afgeleverd bij bedrijven, huizen of andere locaties, afhankelijk van de grootte en het gewicht. Dit gaat bijvoorbeeld om een wasmachine van CoolBlue maar ook de meubels voor een woonwinkel.

Gevaarlijke stoffen

Een ander soort lading in het wegtransport zijn gevaarlijke stoffen. Deze worden vervoerd door ADR chauffeurs. Hieronder vallen bijvoorbeeld chemicaliën of brandstoffen. Deze stoffen vormen een risico wanneer je deze niet juist behandeld. Daarom is het enorm belangrijk dat je als ADR chauffeur weet hoe je te werk moet gaan. Maar ook het bedrijf wat de stoffen wilt vervoeren moet zich aan bepaalde regels houden. Deze regels gaan onder andere over:

  • De vervoermiddelen (zoals tankwagens, schepen, reservoirwagens);
  • De verpakkingen;
  • De chauffeurs (zoals een tankwagen chauffeur, zij hebben vaak speciale diploma’s nodig);
  • De vervoersdocumenten;
  • De etikettering gevaarlijke stoffen.

Als chauffeur moet je bijvoorbeeld een ADR-vakbekwaamheidscertificaat hebben. Om deze te halen moet je een opleiding doen bij een erkende ADR-opleider en het basisexamen halen. Het kan zijn dat je speciale examens moet doen wanneer je speciale soorten voor speciale gevaarlijke stoffen vervoert. Dit geldt voor:

  • Vervoer met tankauto’s of tankcontainers;
  • Vervoer van explosieven;
  • Vervoer van radioactieve stoffen.

Als je geslaagd bent voor het examen, kun je het ADR certificaat halen bij het CBR en deze is dan vijf jaar geldig. Hiernaast moet je ook medisch goedgekeurd zijn.

Alle Nederlandse regels die gelden voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen staan in Basisnet. Dat is de wet die geldt voor vervoer van gevaarlijke stoffen via weg, water en spoor.

Koel- en vriestransport

Koel- en vriestransport wordt ook wel eens geconditioneerd transport genoemd. Dit gaat over bederfelijke waren zoals levensmiddelen waarbij de temperatuur geregeld moet worden. Dit is belangrijk omdat anders de kwaliteit van het transport verslechterd. Je kunt hierbij denken aan groente en fruit of diepvriesproducten.

Bij deze soort lading is het belangrijk dat het voertuig ATP-gekeurd (Accord Transport Perissables) is. Dit geldt niet alleen voor het transport over de weg maar ook voor over het spoor, over het water of door de lucht. De eerste ATP keuring is 6 jaar geldig. Daarna moet het voertuig iedere 3 jaar opnieuw gekeurd worden. Het certificaat van deze keuring moet je altijd bij je hebben in het voertuig.

Als chauffeur van deze ladingen moet je ook opletten op de voedselkwaliteit en de veiligheid. Dit doe je door de HACCP na te leven(Hazard Analysis and Critical Control Points). De Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit controleert ook of bedrijven, en jij als chauffeur, je houden aan deze voorschriften.

Bouwtransport

Bouwtransport is een ander veelvoorkomend soort lading in het wegtransport. Onder bouwtransport verstaan we grote stukken uitrusting, voorraden of materialen die bij bouwprojecten worden gebruikt. Je kunt je voorstellen dat dit vaak om hele zware en grote ladingen gaat. Je moet dan bijvoorbeeld betonblokken vervoeren van plek A naar B. Een andere mogelijkheid is dat je werkt als betonmixer chauffeur.

Deze ladingen vereisen soms speciale vergunningen en transportvoertuigen om ze veilig te verplaatsen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het bedrijf een Eurovergunning nodig heeft. Deze is namelijk verplicht voor bedrijven in het wegtransport met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Daar zit je natuurlijk al snel aan wanneer je bouwmaterialen vervoert, bijvoorbeeld als kipperchauffeur. Deze vergunning geldt dan binnenlands en buitenlands vervoer binnen de Europese Unie. Iedere 5 jaar moet je deze verlengen.

Dierentransport

Niet te vergeten: ook dieren worden soms vervoerd. Dit kan gaan om levende dieren, zoals kippen of vee. Het vervoer van dieren vereist speciale uitrusting en procedures om de veiligheid en het comfort van de dieren tijdens het vervoer te waarborgen.

In Europa gelden hier enorm strenge regels voor. Die zijn opgenomen in de Verordening (EG) Nr. 1/2005. Dingen die je hierin tegenkomt zijn bijvoorbeeld:

  • Een maximale aaneengesloten transportduur;
  • Afgesproken rusttijden;
  • Ruimte voor het dier;
  • Voldoende drink- en eetmogelijkheden voor het dier;
  • Vloer waarop het dier moet staan;
  • Etc.

Commerciële vrachtwagens

Een manier van wegtransport die je waarschijnlijk het meest ziet, zijn commerciële vrachtwagens. Als vrachtwagenchauffeur vervoer je hiermee je vracht over de weg door het hele land, of soms zelfs internationaal. Vrachtwagens kunnen ook gebruikt worden om afvalmaterialen te vervoeren zoals afval, of gevaarlijke materialen zoals chemicaliën.

Wat heb je nodig als vrachtwagenchauffeur?

Als vrachtwagenchauffeur heb je altijd een geldig rijbewijs nodig en een geldige Code 95. Code 95 is namelijk verplicht wanneer je een voertuig waarvoor je rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) nodig hebt, beroepsmatig bestuurt. De code is vijf jaar geldig en kun je steeds verlengen door het volgen van nascholing. Je krijgt dan een aanduiding op je rijbewijs achter het voertuig waarvoor deze geldt.

Er zijn uitzonderingen voor de Code 95. Lees hier wanneer je geen Code 95 nodig hebt.

Trucks en koeriers

Een andere vorm van wegtransport zijn trucks en koeriers. Als trucker of koerier lever je meestal pakketten af bij bedrijven en huizen binnen een lokaal gebied. Dit gaat dan bijvoorbeeld over PostNL of HelloFresh. Vrachtwagens en koeriers kunnen ook worden ingezet voor gespecialiseerde leveringen. Zoals temperatuurgecontroleerde medische voorraden of belangrijke documenten die snel moeten worden verstuurd en geleverd. In het dagelijks leven heeft iedereen veel te maken met deze manier van wegtransport. Hoe krijg je anders zo snel je bestelde boodschappen thuisbezorgd?

Wat heb je nodig als vrachtwagenchauffeur?

Als koerier heb je natuurlijk ook een geldig rijbewijs nodig. Dit gaat dan waarschijnlijk om rijbewijs AM, B of rijbewijs C. Je hebt ook een Code 95 nodig. Houd wel rekening met de uitzonderingen voor de Code 95. Je hebt deze namelijk niet altijd nodig. Als je bijvoorbeeld minder dan 12 uur per rijdt, dan hoef je geen Code 95 te hebben.

Andere soorten transport

Naast wegtransport zijn er natuurlijk nog een hoop andere soorten transport. De weg is natuurlijk niet de enige manier om goederen te verplaatsen van A naar B. Bovendien wordt in de praktijk vaak gekozen voor een combinatie van verschillende manieren van transport. Als jij een bestelling doet op het internet kan het namelijk goed zijn dat deze uit Azië komt. Deze wordt dan misschien met een zeecontainer naar Rotterdam verscheept. Om vervolgens met een vrachtwagen of trein naar jou vervoerd te worden. Wanneer goederen van het ene transportmiddel overgaan op het andere, noemen we dit overslag. Naast wegtransport heb je dus ook:

  • Luchttransport
  • Zeetransport en binnenvaart
  • Spoortransport

Werken in het transport

Wegtransport is dus enorm belangrijk als het gaat om goederen van A naar B te krijgen. Of het nu gaat om pakketjes, gekoelde producten of vee. We zijn allemaal afhankelijk van het wegtransport. Lijkt het jou wel wat om in het wegtransport te werken als chauffeur en je steentje bij te dragen? Dan is het belangrijk dat je weet welke rijbewijzen of eventuele certificeringen jij nodig hebt. Daar kunnen wij je natuurlijk gewoon bij helpen! Bekijk eens onze chauffeurs vacatures of neem contact met ons op. Dan zoeken we samen de ideale baan voor jou!