Asbestverwijderaar of asbestsaneerder worden: alles wat je moet weten

Blog

Wil je asbestverwijderaar worden en bijdragen aan een veiliger Nederland? Of weet je nog niet zeker of dit iets voor jou is? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het werken als asbestverwijderaar. Want hoe zien je werkzaamheden eruit? En welke functies kun je zoal vervullen? Je leest het in deze blog.

asbestverwijderaar worden

Wat doet een asbestverwijderaar?

Laten we beginnen bij de basis. Al sinds 1993 is asbest een verboden grondstof in Nederland omdat het gevaarlijk is voor de gezondheid. Het verwijderen van asbest doe je niet zomaar, maar wordt gedaan door specialisten.

Een asbestverwijderaar is verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest uit een gebouw of van een terrein. Ze moeten ervoor zorgen dat het asbest veilig wordt verwijderd en dat niemand er schade van ondervindt. Ze moeten er ook voor zorgen dat het gebied goed wordt opgeruimd als het asbest is verwijderd. Op die manier blijven er geen restdelen meer over.

Opleiding asbest verwijderen of cursus asbest saneren volgen

Het werk van een asbestverwijderaar is erg belangrijk voor de Nederlandse veiligheid. Je kunt niet zomaar aan de slag! Om asbestverwijderaar te worden, moet je een opleiding asbest verwijderen of cursus asbest saneren volgen om Deskundig Asbestverwijderaar (DAV) te worden. Om deze opleiding te volgen, is het vaak zo dat je een cursus basisveiligheid gevolgd moet hebben. Na het volgen van de gehele opleiding krijg je je diploma voor niveau 1 (DAV1) of niveau 2 (DAV2).

Je kunt de opleiding volgen in de vorm van een leerbaan of een meerdaagse cursus. Kies je ervoor om de opleiding te volgen als leerbaan? Dan kan je aan de slag als Leerling Asbestsaneerder.

Wil je graag doorleren na het behalen van je DAV en verder groeien in de asbestsanering? Dat kan! Je kunt als DAV1 of DAV2 namelijk Deskundig Toezichthouder Asbestverwijderaar (DTA) worden. Dan geef je leiding aan je collega asbestsaneerders, de DAV’s.

Wat is het verschil tussen DAV1 en DAV2?

Als DAV1 werk je onder toezicht van een toezichthouder. Ben je DAV2? Dan ben je ook verantwoordelijk voor het in kaart brengen en uitvoeren van asbestwerkzaamheden.

Welke functies kun je vervullen als asbestverwijderaar?

Als asbestverwijderaar kun je in een aantal functies werken. De meest voorkomende zijn:

  • Leerling Asbestsaneerder

In deze functie ben je dus nog aan het leren om Deskundig Abestverwijderaar te worden. Al werkend leer jij om DAV te worden door middel van trainingen en cursussen. Je krijgt dus ook al salaris terwijl je eigenlijk nog in opleiding bent en de opdrachtgever betaalt vaak jouw opleiding.

  • Deskundig Asbestverwijderaar

Als DAV1 of DAV2 verricht je allerlei belangrijke werkzaamheden. Zo zorg je bijvoorbeeld dat het te saneren gebied netjes wordt afgezet of je zet een containment op. Maar ook sloopwerkzaamheden behoren tot jouw takenpakket en natuurlijk het verwijderen van asbest. Je werkt onder toezicht van de Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA) en voert de werkzaamheden uit volgens de geldende wet- en regelgeving.

  • Deskundig Toezichthouder Asbestverwijderaar (DTA)

Je hebt binnen deze functie veel verantwoordelijkheid. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de asbestsanering en zorgt dat dit volgens de richtlijnen en wetten gebeurt. Je houdt ook de veiligheid en kwaliteit van de werkplaats in de gaten. Alle werkzaamheden die worden uitgevoerd op de werkplaats, houd jij bovendien netjes bij in een goede administratie.

Welke vaardigheden moet je hebben?

De volgende eigenschappen zijn belangrijk als je wilt werken als asbestverwijderaar:

  • Veilig werken

Je werkt natuurlijk dagelijks met asbest. Dat is een gevaarlijke stof waar je veilig mee om moet gaan. Hiervoor gelden verschillende regels en procedures die je moet volgen.

  • Accuraat en precies werken

Het is ook belangrijk dat je precies werkt. Het kan een risico vormen wanneer je bijvoorbeeld een stuk asbest vergeet of de sanering niet netjes of volgens de regels uitvoert.

  • Overzicht behouden over je omgeving

Het is ook belangrijk dat je het overzicht behoudt op een drukke werkplaats. Je zult de omgeving goed in de gaten moeten houden en zicht hebben op wat er gebeurt. Je wilt natuurlijk niet dat asbest op de verkeerde plek terecht komt of dat je een collega over het hoofd ziet.

  • Samenwerken

Samenwerken is ook een belangrijke eigenschap. Of je nu Deskundig Asbestverwijderaar bent of Deskundig Toezichthouder, je zult altijd samenwerken met collega’s. Het is belangrijk dat je goed kunt schakelen en communiceren om duidelijke afspraken te maken tijdens het werk.

Bekijk onze vacatures en word asbestverwijderaar

Als je geïnteresseerd bent om asbestverwijderaar te worden, of gewoon meer wilt weten over het beroep, kijk dan zeker op onze vacaturepagina. Als uitzendbureau tonen wij hier een lijst met actuele vacatures en informatie over hoe je kunt solliciteren. We hopen dat deze blog een aantal van je vragen over het beroep heeft beantwoord! Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.