Wat zijn ATV-dagen en hoeveel krijg je er in de bouw?

Blog

Als uitzendbureau met veel bouwvacatures krijgen wij geregeld vragen van onze flexkrachten. Een veel voorkomend onderwerp zijn de ATV dagen in de bouw. Want wat zijn ATV dagen eigenlijk precies en hoeveel krijg je er per jaar als je in de bouw werkt? In deze blog beantwoorden we onder andere deze vragen zodat jij voortaan weet hoe het zit. Lees dus snel verder!

atv dagen in de bouw

Wat zijn ATV dagen?

ATV dagen zijn dagen die je meer werkt dan in je contract staan. ATV staat voor arbeidstijdverkorting en wordt ook wel arbeidsduurverkorting (ADV) genoemd.

ATV dagen - een concreet voorbeeld

Om een concreet voorbeeld te noemen: als je een contract hebt van 38 uur per week, maar in werkelijkheid 40 uur per week werkt, dan bouw je dus 2 atv-uren per week op. Na vier weken op deze manier te hebben gewerkt zit je uiteindelijk op 8 uur.  Dan heb je één ATV dag opgebouwd.

Wat is het verschil tussen ADV en ATV?

Het verschil tussen arbeidsduurverkorting (ADV) en arbeidstijdverkorting (ATV) is de manier waarop je deze vrije uren kunt gebruiken:

  • ADV: Bij ADV uren wordt jouw werkweek ingekort. Zo kan het zijn dat je dan bijvoorbeeld iedere 2 weken een middag of dag vrij bent.
  • ATV: Bij ATV dagen spaar je vrije dagen en kun jij deze zelf inplannen of plant jouw werkgever deze vrije dagen in.

Wat kun je met ATV dagen?

Jouw ATV dagen kun je dus gebruiken als vakantiedagen. Hoewel vakantiedagen in de wet en jouw contract zijn geregeld, zijn ATV dagen niet in de wet vastgelegd. Deze zijn opgenomen in het CAO van de bouw. Zo kan het dus verschillen of je jouw ATV uren vrij mag opnemen wanneer jij wilt of dat jouw werkgever deze in het rooster verwerkt.

Hoeveel ATV dagen krijg je in de bouw?

Het aantal ATV-dagen dat mensen in de bouwsector per jaar krijgt loopt sterk uiteen. In het algemeen ontvangen bouwvakkers in Nederland tussen de 20 en 30 ATV-dagen per jaar. Dit aantal kan echter verschillen afhankelijk van factoren, zoals of je een fulltime of deeltijd werkt. Voor een bouwplaatsmedewerker gaat het meestal om twintig dagen per kalenderjaar wanneer je fulltime werkt.

ATV dagen en vakantiedagen via uitzendbureau

Als uitzendkracht heb je altijd recht op ATV dagen. Dit is namelijk onderdeel van de zogenoemde inlenersbeloning van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) cao. Als uitzendbureau kijken wij naar de cao van de opdrachtgever en op basis daarvan bepalen we vervolgens de hoogte van jou ATV dagen. Deze ATV uren worden wekelijks in uren en minuten opgebouwd.

Bij vakantiedagen gaat dit anders. Volgens de NBBU krijg jij als uitzendkracht 25 vakantiedagen per jaar. Zelfs als de cao van de opdrachtgever anders, meestal minder, aangeeft. De NBBU bepaalt ook het vakantiegeld. Dit is namelijk 8,33%. Terwijl dit in andere sectoren vaak 8% is. Op jaarbasis kun je dan rekenen op zo’n  € 100,- bruto meer afhankelijk de hoogte van jouw brutoloon.

Wist je dat wij als uitzendbureau ook jouw bouwpensioen regelen? Daar heb je als uitzendkracht namelijk ook recht op!

Jouw uitzendbureau in de bouw!

We hopen dat je vragen nu beantwoord zijn. Mocht je toch nog vragen hebben, dan zijn we er natuurlijk om die te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op om jouw vragen te stellen. Wil je meteen aan de slag met een leuke baan in de bouw? Bekijk dan al onze vacatures!