De leukste banen in de bouw

Blog

Wat zijn nu de leukste banen in de bouw? Als gespecialiseerd uitzendbureau besloten wij op onderzoek te gaan en een lijst samen te stellen met onze favoriete bouwbanen! De keuze was niet gemakkelijk, want wanneer je gaat werken in de bouw zijn er veel verschillende soorten banen om uit te kiezen. Iedere functie heeft zijn eigen unieke set uitdagingen. In deze blog bekijken we zes van de leukste jobs in de bouwsector. Laten we beginnen!

Timmerman

De timmerman staat hoog op de lijst van de leukste banen in de bouw. Wat is er mooier dan met je handen werken en trots te mogen zijn op een mooie afgewerkte dakkapel of radiatorombouw aan het einde van de dag? Als (zelfstandig) timmerman in de bouw ben je werkzaam op verschillende projecten. Je komt dus op veel verschillende locaties en werkt met veel verschillende (vak)mensen. Dankzij deze afwisseling ga je je dus niet snel vervelen! Als timmerman houd je je vakkundig bezig met allerlei timmerwerken, nieuwbouw- en renovatiewerk en onderhoudswerkzaamheden. Je doet je werk voornamelijk zelfstandig maar hebt dus wel genoeg mensen om je heen die ook bezig zijn op de bouwplaats. Gezellig!

Bouwopruimer

Een veilige en schone bouwlocatie is niet mogelijk zonder een goede bouwopruimer. Het is een belangrijke taak, die ook hoog op onze lijst van favoriete bouwbanen staat. Als bouwopruimer houd je je bezig met verschillende opruimwerkzaamheden. Je kunt hierbij denken aan het verwijderen en het scheiden van afval op de bouwplaats. Ook hou je je bezig met het in- en uit laden van bouwmaterialen en deze naar de juiste plaats brengen. Je ondersteunt dus ook de timmermannen op de bouwplaats bij alle onderhoudswerkzaamheden en je helpt waar dat mogelijk is. Uiteindelijk zorgen jouw inspanningen ervoor dat het bouwterrein altijd opgeruimd en netjes is. Daardoor kunnen jouw collega’s zich dus veilig en gemakkelijk voortbewegen. Een leuke afwisselende baan dus!

Asbestsaneerder

Een leuke baan in de bouw waarmee je Nederland ook nog veiliger en gezonder maakt? Dat klinkt als werken in de asbestsanering! Als asbestsaneerder help je asbest te verwijderen bij woningen of gebouwen. Omdat veilig werken van groot belang is werk je volgens de wet- en regelgeving (daar zijn de DAV-1 en DAV-2 cursussen voor). Je werkt hierbij nauw samen met je collega’s om het gebied met asbest af te zetten of een containment op te zetten waar het verwijderd moet worden. Je bent actief bezig en zorgt voor de benodigde sloopwerkzaamheden en veilige afvoer van besmette materialen. Flink aanpakken dus, maar je gaat zeker met een lekker gevoel naar huis!

Uitvoerder/deskundig toezichthouder asbestverwijdering (DTA)

Naast asbestsaneerders, staan uitvoerders en deskundig toezichthouders voor asbestverwijdering (DTA) hoog op de lijst van leukste banen in de bouw. Je bent hierbij verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de asbestsanering. Vaak loop je al eventjes mee in het vak en heb je jouw DAV 1 en DAV 2 al in je bezit. Als DTA’er overzie je dat alles op de bouwplaats netjes volgens de richtlijnen gebeurt. Je bent scherp en alert en je ziet niks over het oog! Je let hierbij op de wetten, veiligheid en kwaliteit van de werkplaats. Hebben je collega’s vragen? Dan weet jij ze binnen een mum van tijd op weg te helpen. Tot slot houd je een nette administratie bij waar jij verantwoordelijk voor bent. Genoeg te doen dus!

Leerling asbestsaneerder

Natuurlijk is het fijn om helemaal zelfstandig te kunnen werken in de bouw. Toch mag de leerling asbestsaneerder niet ontbreken als een leuke baan in de bouw. Dit komt met name door de combinatie van theorie en praktijk. Je leert namelijk waarom asbest moet worden verwijderd en hoe dat vakkundig gebeurt. Daarbij mag je stapsgewijs steeds meer aan de slag. Oefening baart kunst en door het vak te leren bij ons behaal je uiteindelijk je DAV-1 certificaat. Je volgt als leerling asbestsaneerder trainingen en cursussen en je wordt opgeleid tot volleerd asbestsaneerder. Dat klinkt goed toch?

Slopers

Wat geeft een beter gevoel dan je energie kwijtkunnen in je baan? Als slopers op de bouw heb je zeker een leuke baan te pakken als je van aanpakken houdt? Zeker voor wie over een goede lichamelijke conditie beschikt, je hebt haast geen sportschool meer nodig! Renovatieslopen, totaalslopen of bouw opruimen op nieuwbouwprojecten. Op verschillende locaties ben je werkzaam dus aan afwisseling geen gebrek. Dat houdt het leuk! Slopers letten goed op hun eigen veiligheid en die van hun omgeving. Ze werken namelijk regelmatig met diverse hand- en machinale gereedschappen.

Werken in de bouw via Flex-in

Werken in de bouw is dus echt iets voor jou als je graag met je handen bezig bent en veilig en verantwoord aan de slag wil gaan. Bij Flex-in hebben we regelmatige leuke vacatures voor banen in de bouw en er zit altijd wel iets geschikts tussen voor jou. Als je vragen hebt over onze vacatures of het werken in de bouw, neem dan gerust contact met ons op! We helpen je altijd graag verder. Wist je trouwens dat we ook een overzicht hebben gemaakt van de leukste banen in het transport?