Code 95: verplichte basiskwalificatie voor chauffeurs

Blog

Ben jij beroepschauffeur of wil je dat worden? Dan is de Code 95 een verplichte basiskwalificatie die je moet behalen. Deze aanduiding op je rijbewijs is nodig wanneer je voertuigen in de EU beroepsmatig gaat besturen. In deze blog lees je onder andere wat de code precies inhoudt en hoe je deze kunt behalen.

code 95 chauffeurs

Wat is Code 95?

Code 95 is verplicht voor jou als chauffeur in de Europese Unie. Het is een aanduiding op jouw rijbewijs van C1(E), C(E), D1(E) en D(E). Deze kwalificatie moet je iedere 5 jaar laten verlengen door een nascholing te volgen. Met deze code laat je zien dat je weet wat je doet, dat je veilig en snel je werk kan doen. Het is meer dan een cijfertje op je rijbewijs; het is jouw persoonlijke keurmerk.

Zo word je vrachtwagenchauffeur!

Vergroot jouw veiligheid en die van anderen

Als vrachtwagenchauffeur weet je als geen ander hoe het is: lange dagen, krappe deadlines, en altijd die drukte op de weg. Met Code 95 ben je klaar voor deze uitdagingen. Je leert veilig en bewust te rijden, wat goed is voor jou, je collega’s op de weg en de lading die je vervoert.

Lees tip! Welke soorten wegtransport en soorten ladingen zijn er?

 

De code zorgt er ook voor dat je altijd up-to-date bent met de nieuwste regels en wetten. Want je weet: regels zijn er niet voor niks. Als je ze niet volgt, kan dat je een boete opleveren, of zelfs je baan kosten. En nog erger: je wil toch niet dat er door jou iets misgaat?

Hoe kun je Code 95 halen?

Je krijgt Code 95 op je rijbewijs als je de basiskwalificatie hebt behaald.

Deze basiskwalificatie Code95 geldt voor jou als je een rijbewijs C gaat halen ná 01-09-2009 en als je deze voor je beroep wilt gaan gebruiken. Je haalt deze door twee praktijktoetsen te maken en twee aanvullende theorie-examens (VM2C en VM3C).

Heb jij jouw D rijbewijs voor 10-09-2008 of jouw C rijbewijs voor 10-09-2009 gehaald? Dan kun je de code behalen door een nascholing van 35 uur te volgen. Dan hoef je geen basiskwalificatie te halen.

Zowel de basiskwalificatie als de nascholing kun je bij door het CBR gecertificeerde opleiders volgen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het CBR.

Lees ook Vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd: de voor- en nadelen

Basiskwalificatie code 95

Heb jij jouw C rijbewijs dus na 1 september 2009 gehaald en heb je nog geen Code 95? Dan moet je eerst de basiskwalificatie halen. Je volgt dan verschillende vakken en maakt verschillende toetsen zoals:

Theorievakken

  • Verkeer en techniek
  • Administratie goederenvervoer
  • Cases administratie

 

Praktijktoetsen

  • Praktische toets C
  • Besloten terrein toets

 

Tip! Bekijk al onze chauffeurs vacatures

Met Code 95 verantwoord de weg op

Code 95 is meer dan een cijfertje op je rijbewijs. Het laat zien dat je jouw werk serieus neemt en je hebt bovendien meer kans op een goede baan. Het biedt jouw werkgever de zekerheid dat hij met jou een topchauffeur in huis haalt.
Bij Flex-in begrijpen we hoe belangrijk Code 95 is en we staan klaar om je te helpen. Of je nu al jaren op de weg zit of net begint met je carrière in de transportsector. Wil je meer weten over Code 95 of hoe je het kan halen? Neem dan contact met ons op .