Hoe word ik vrachtwagenchauffeur?

Blog

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is vrachtwagenchauffeur worden een hele goede keuze! Het is een veelzijdig beroep en er is op dit moment veel vraag naar nieuwe chauffeurs. In deze blog vertellen we je meer over het beroep en hoe je vrachtwagenchauffeur wordt. Lees je mee?

hoe word ik vrachtwagenchauffeur

Wat doe je als vrachtwagenchauffeur?

Als vrachtwagenchauffeur ben je meer dan alleen iemand die een vrachtwagen bestuurt. Je bent het gezicht van het bedrijf op de weg en bij klanten. Bovendien ben je echt onmisbaar in de supply chain. Zonder jou komen goederen nergens.
De zonsopgang tegemoet rijden, de vrijheid van de open weg, het meezingen met de radio – dat zijn de mooie kanten van het beroep.

Maar als vrachtwagenchauffeur loop je ook tegen minder leuke kanten van het werk aan. Denk maar eens aan de vroege ochtenden of late avonden dat je aan het werk kunt zijn, strakke schema’s die je moet volgen en het belang om altijd veilig te rijden ondanks de weersomstandigheden of drukte.

Bekijk hier al onze chauffeurs vacatures!

Dus, hoe word ik vrachtwagenchauffeur?

Het begint allemaal met je standaard rijbewijs B. Je moet eerst dit rijbewijs hebben voordat je met de volgende stappen kunt beginnen. Ook heb je een medische keuring nodig. Dit betekent dat je een afspraak moet maken met een arts die is goedgekeurd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Deze arts beoordeelt of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om een vrachtwagen te besturen.

Dan komt het echte werk! Je moet je vrachtwagenrijbewijs C halen. Je maakt dan een theorie-examen en doet een praktijkexamen bij het CBR. Het praktijkexamen bestaat uit een deel voertuigcontrole en een deel rijden in de praktijk. Je leert alles van het manoeuvreren van een grote vrachtwagen tot het correct vastzetten van ladingen.

Je kunt ook nog kiezen om rijbewijs CE te halen. Dan mag je ook met een vrachtauto met aanhanger rijden.

Tot slot heb je een geldige Code 95 nodig. Dit is een verplichte basiskwalificatie voor alle professionele vrachtwagenchauffeurs in de EU.

Lees ook Vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd: de voor- en nadelen

Je kunt je ook verder ontwikkelen als chauffeur

Als beginnend chauffeur start je misschien met kortere routes in je eigen regio. Krijg je meer ervaring? Dan ga je grotere afstanden rijden. Dit kunnen zelfs internationale ritten zijn.

Wil je je nog verder ontwikkelen? Dan kun je bijvoorbeeld aanvullende certificaten behalen zoals een ADR certificaat. Hiermee mag je gevaarlijke stoffen vervoeren.

Lees tip! Wat voor verschillende soorten chauffeurs zijn er?

Niet alleen het besturen van je wagen is belangrijk

Vrachtwagenchauffeur zijn, draait niet alleen om het goed en veilig kunnen besturen van jouw voertuig. Het is met dit werk ook heel belangrijk dat je goed kunt communiceren met bijvoorbeeld klanten. Ook zelfstandigheid en het vermogen om problemen op te lossen is belangrijk. Je bent namelijk voornamelijk alleen aan het werk.

Stel je voor, je komt vast te zitten in een smalle straat of krijgt te maken met een onverwachte wegafsluiting; dit zijn de momenten waarop je probleemoplossende vaardigheden echt van pas komen!

Vrachtwagenchauffeur worden via Flex-in

Dus lijkt vrachtwagenchauffeur worden jou wel iets? Spreekt de vrijheid van de weg, de voldoening van een veilige en tijdige levering en de mensen die je ontmoet jou aan? Bij Flex-in helpen we je graag! Bovendien heeft het werken als vrachtwagenchauffeur via een uitzendbureau vele voordelen. Als je vragen hebt of meer wilt weten over een carrière in het vrachtwagenrijden? Neem dan contact met ons op.