Alles wat je moet weten over ADR-chauffeur zijn

Blog

Ben jij een vrachtwagenchauffeur en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je je graag specialiseren? Dan kun je ADR chauffeur worden! Dit betekent dat je gevaarlijke stoffen vervoert als chauffeur. Hier komen een hoop regels en voorwaarden bij kijken. In deze blog vertellen we je precies wat een ADR-chauffeur is, wat voor werk je doet en welke certificaten of opleidingen je moet hebben. Lees je mee?

adr chauffeur beroep

Wat is een ADR-chauffeur?

Je bent een ADR-chauffeur als je gespecialiseerd bent in het vervoeren van gevaarlijke stoffen. ADR is een Franse term en staat voor: Accord Européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route.

ADR is een Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Als ADR chauffeur vervoer je bijvoorbeeld samengeperste gassen of brandbare stoffen zoals benzine. Dit vervoer je bijvoorbeeld als tankwagen chauffeur. Maar je kunt zelfs ook explosieven of radioactieve materialen vervoeren. Omdat dit natuurlijk gevaarlijke stoffen zijn, is het heel erg belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s en dat je jouw voertuig veilig en effectief kan besturen.

Je moet dus alle regels, wetten en veiligheidsprocedures kennen die gelden voor (het vervoeren) van deze stoffen.

Lees tip! Wat voor verschillende soorten chauffeurs zijn er?

Wat moet je allemaal doen als een ADR-chauffeur?

Waar houd je je zoal mee bezig? Wat zijn jouw taken en verantwoordelijkheden als ADR-chauffeur? We geven hier een aantal voorbeelden wat gedurende jouw werkdag belangrijk is:

  • De vracht controleren om te bekijken of het aan alle voorschriften voldoet voordat het wordt geladen in jouw voertuig
  • Zorgen dat de stoffen op de juiste manier in jouw voertuig worden geladen voordat je aan jouw reis begint
  • Als je aan het rijden bent, moet je continu je werkgever op de hoogte houden van eventueel vertragingen of problemen die je onderweg tegenkomt
  • Op de hoogte blijven van wijzigingen in de plaatselijke regelgeving over het vervoer van gevaarlijke stoffen
  • Je altijd strikt aan de richtlijnen houden
  • Een nauwkeurige administratie bijhouden van alle goederen die je vervoert

Welke ADR certificaten heb je nodig als chauffeur?

Op basis van het ADR verdrag moet je als ADR chauffeur in ieder geval het ADR vakbekwaamheidscertificaat hebben. Dit basiscertificaat kun je krijgen door het examen ADR-basis (ADRB) te halen. Je kunt ook nog aanvullende examens doen als je specifieke soorten gevaarlijke stoffen wilt vervoeren. Als je zo’n certificaat hebt behaald, is deze vijf jaar geldig.

Specialisaties voor het ADR-certificaat

Naast het basiscertificaat kun je dus ook aanvullende certificaten halen voor bepaalde gevaarlijke stoffen.

  • Specialisatie vervoer in tanks

Rij je in een tankauto of tankcontainer? Dan is het verplicht om in ieder geval de specialisatie vervoer in tanks behalen.

  • Specialisatie vervoer klasse 1

Vervoer je gevaarlijke stoffen uit Klasse 1 zoals explosieve stoffen? Dan moet de specialisatie vervoer klasse 1 hebben.

  • Specialisatie vervoer klasse 7

Bestaat jouw vracht uit radioactieve stoffen? Deze behoren in Klasse 7 en dan ben je dus verplicht de specialisatie vervoer klasse 7 te behalen.

ADR chauffeur: een baan vol verantwoordelijkheid en uitdagingen

ADR-transport is een unieke specialisatie binnen het wegvervoer. Een ADR-chauffeur word je dus niet zomaar! Je moet er wat voor over hebben en speciale certificaten halen. Maar het zorgt wel voor extra verantwoordelijkheid en uitdaging in je baan. Als jij daarnaar op zoek bent, dan is ADR chauffeur worden zeker iets voor jou. Bij Flex-in bieden wij ook opleidingen tot ADR-chauffeur aan. Neem contact met ons op als jij dat graag wilt of neem eens een kijkje tussen onze chauffeur vacatures!