Rij- en rusttijden vrachtwagen (2025): alles wat je moet weten over de rijtijdenwet

Blog

Als vrachtwagenchauffeur is het belangrijk om precies te weten hoeveel je mag rijden en wanneer je verplicht rust moet nemen. De rij en rusttijden voor in een vrachtwagen zijn namelijk wettelijk vastgelegd om jouw veiligheid én die van anderen te waarborgen. Maar hoe lang mag een vrachtwagenchauffeur precies rijden en hoe zit het met rust en pauze? In dit artikel zetten we de actuele regels voor 2025 overzichtelijk voor je op een rij, gebaseerd op de voorschriften van de Rijksoverheid. Op die manier kan jij te allen tijde veilig de weg op!

rijtijden en rusttijden vrachtwagenchauffeurs 2023

Een kleine disclaimer

De informatie in dit artikel is zorgvuldig samengesteld, maar check bij twijfel altijd de officiële regels op de website van de Rijksoverheid. Aan de tekst in deze blog kunnen verder geen rechten worden ontleend.

Wettelijke rij- en rusttijden vrachtwagenchauffeur

De rijtijdenwet voor de vrachtwagen bepaalt hoeveel uur je maximaal per dag en per week mag rijden. Dit geldt voor chauffeurs binnen Nederland én internationaal. De regels zijn er om oververmoeidheid te voorkomen en zorgen ervoor dat je voldoende herstelt tussen ritten.

Hieronder zetten we de belangrijkste regels voor hoe lang een vrachtwagenchauffeur mag rijden op een rij:

  • Iedere week mag je maximaal twee keer 10 uur per dag rijden. Op de andere dagen in diezelfde week geldt dan een maximum van 9 uur per dag.
  • Per week mag je in totaal maximaal 56 uur rijden, als je voldoet aan onderstaande voorwaarde.
  • In een periode van twee weken mag je niet meer dan 90 uur rijden.

Wat is de maximale aaneengesloten rijtijd?

De rijtijdenwet maakt onderscheid tussen de totale rijtijd per dag/week en de maximaal ononderbroken rijtijd. Laatstgenoemde is het aantal uren dat je achter elkaar mag rijden, zonder pauze.

De regels op een rij:

  • Je mag maximaal 4,5 uur achter elkaar ononderbroken rijden.
  • Daarna moet je verplicht een pauze als vrachtwagenchauffeur nemen van minimaal 45 minuten.
  • Deze 45 minuten pauze mag je ook opsplitsen in twee delen: eerst minstens 15 minuten, en vóór het einde van de 4,5 uur nog een pauze van minimaal 30 minuten.

Deze onderbrekingen zijn belangrijk om alert en veilig te blijven rijden.

Wat is de maximale ononderbroken rijtijd?

De maximale totale rijtijd is iets anders dan de maximale ononderbroken rijtijd! Want er geldt een maximale totale rijtijd, maar ook een maximale ononderbroken rijtijd. Dit is de gereden tijd bij elkaar opgeteld tussen 2 onderbrekingen of pauzes in.

Hoe zit dat precies?

  • Je mag maximaal 4,5 uur ononderbroken rijden;
  • Na die 4,5 uur rijtijd moet je een pauze nemen van 45 minuten. Je kunt ook kiezen om deze 4,5 uur rijtijd op te knippen in twee delen. Dan neem je een eerste pauze van minimaal 15 minuten en binnen de 4,5 uur rijtijd nog een pauze van minimaal 30 minuten.

Werktijd naast het rijden

Je werkdag als chauffeur bestaat niet alleen uit rijden. Denk ook aan laden, lossen, wachten of administratieve taken. Ook hiervoor gelden regels binnen de rijtijdenwet voor de vrachtwagen.

  • Werk je meer dan 6 uur? Dan ben je verplicht om een pauze te nemen.
  • Bij 6 tot 9 uur werk moet je minstens 30 minuten pauze nemen.
  • Bij meer dan 9 uur onafgebroken werk geldt een minimale pauze van 45 minuten.

Je mag deze pauzes opsplitsen in blokken van minimaal 15 minuten.

Dagelijkse en wekelijkse rusttijden

Rust is net zo belangrijk als rijden. Volgens de rijtijdenwet moet je dagelijks én wekelijks voldoende rust nemen. Tijdens deze rust mag je niet werken of beschikbaar zijn voor werk – deze tijd is echt helemaal voor jou.

De regels:

  • Dagelijks moet je minstens 11 uur aaneengesloten rust nemen.
  • Je mag deze dagelijkse rust drie keer per week verkorten tot 9 uur, zolang dit tussen twee volledige wekelijkse rustperiodes gebeurt.
  • Je mag de dagelijkse rust verdelen in twee blokken: het eerste deel moet minimaal 3 uur zijn, het tweede minimaal 9 uur (in deze volgorde, andersom mag niet).
  • Binnen 24 uur na het einde van je vorige rustperiode moet je volgende rust begonnen én afgerond zijn. Werk je in een duo (twee chauffeurs in één cabine)? Dan mag dit binnen 30 uur gebeuren.

Rijtijdenwet weekendrust (internationaal)

Werk je internationaal en ben je dus meerdere dagen van huis? Dan mag je twee weken lang een verkorte wekelijkse rust nemen van 24 uur, in plaats van 45 uur. Voorwaarde is dat je deze verkorte rust compenseert met een langere rust binnen de volgende 3 weken. In diezelfde 4 weken moet je sowieso minstens twee keer een volledige wekelijkse rust van 45 uur nemen.

Belangrijk: de normale en verlengde wekelijkse rust mag je niet in de cabine doorbrengen. Je werkgever moet zorgen voor een geschikte verblijfplaats met bed en sanitaire voorzieningen. De verkorte rust mag wél in de cabine plaatsvinden.

Werken als chauffeur via Flex-in? Dat kan eenvoudig!

Ben jij op zoek naar een baan als vrachtwagenchauffeur waarin je kunt werken volgens de geldende rij- en rusttijden en waarbij je begeleid wordt door een professioneel team? Flex-in heeft altijd actuele vacatures openstaan. Bekijk onze vacatures en ontdek of er ook een functie voor jou bij zit!