Chauffeur autolaadkraan: alles wat je wilt weten

Blog

Als chauffeur kun je binnen allerlei takken van transport aan de slag, waaronder het rijden met een autolaadkraan. Als chauffeur autolaadkraan vervoer je bijvoorbeeld bouwmateriaal of grofvuil. Ieder dag is anders en je hebt veel verantwoordelijkheid met deze baan. Klinkt dat als iets voor jou? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je alles over dit beroep.

chauffeur autolaadkaan

Wat is een chauffeur autolaadkraan?

Als je chauffeur bent van een autolaadkraan, ook wel autolaadkraan chauffeur genoemd, dan ben je gespecialiseerd in het besturen van een vrachtwagen met autolaadkraan. Je bent dan chauffeur van de vrachtwagen maar ook van de autolaadkraan. Met deze autolaadkraan grijp je zware lasten zoals bouwmateriaal of grofvuil. Je kunt denken aan tegels of kozijnen en dakkapellen of grote hoeveelheden zand.

Elke dag is een uitdaging en elke dag is anders.

Lees tip! Soorten chauffeurs en soorten wegtransport

De voordelen van dit beroep

Maar waarom zou je nou kiezen om chauffeur te worden van een autolaadkraan? We noemen hier een paar voordelen van het beroep:

  • Je hebt veel afwisseling en uitdaging in je werkzaamheden: de ene dag vervoer je bijvoorbeeld zonnepanelen om deze op daken te leggen met de autolaadkraan en de andere dag ga je ondergronde containers legen
  • Je krijgt vaak meer salaris: omdat je je hebt gespecialiseerd in een specifiek vakgebied zit je waarschijnlijk in een hogere loonschaal
  • Het geeft je een gevoel van macht: voor het bedienen van een autolaadkraan heb je namelijk specifieke kennis en vaardigheden nodig en je bent dagelijks met een grote kraan en zwaar materiaal bezig
  • Je hebt meer verantwoordelijkheid: je bent niet alleen chauffeur van de vrachtwagen maar je bestuurt ook de laadkraan

Klinkt goed toch? Het is wel belangrijk om ook te realiseren dat het bedienen van een autolaadkraan ook risico’s met zich meebrengt, deze benoemen we later in deze blog. Het is dus heel belangrijk dat je de benodigde kennis en vaardigheden opdoet voordat je als autolaadkraan chauffeur aan de slag gaat.

Lees hier over de voordelen van het werken als chauffeur via een uitzendbureau

Salaris chauffeur autolaadkraan

Wat jij gaat verdienen als autolaadkraan chauffeur in Nederland is afhankelijk van verschillende factoren, zoals werkervaring, werkgever en in welke regio je gaat werken. Over het algemeen ligt het salaris van een autolaadkraan chauffeur tussen de €2.200 en €3.500 bruto per maand.

Hoe word je autolaadkraan chauffeur?

Om autolaadkraan chauffeur te worden, moet je een rijbewijs hebben voor de vrachtwagen. Je moet ook trainingen doen en certificeringen hebben om te kunnen laten zien dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt om veilig en efficiënt met de autolaadkraan om te gaan. Je moet namelijk het deskundigheidsbewijs volgens NEN EN 45013 hebben. De cursus om dit behalen duurt vaak een paar dagen en het certificaat is 5 jaar geldig.

Bekijk hier al onze chauffeurs vacatures!

Wat moet je kunnen als chauffeur autolaadkraan?

Als autolaadkraan chauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig besturen van de vrachtwagen en het bedienen van de autolaadkraan. Je moet weten hoe je de kraan moet opzetten en bedienen en hoe je de lasten veilig en efficiënt kunt verplaatsen. Je moet ook weten hoe je de lading moet vastzetten en zekeren zodat je deze veilig kunt vervoeren.

Risico’s van het vak

Het werken als autolaadkraan chauffeur brengt naast de voordelen die we hebben benoemd, dus ook verschillende risico’s met zich mee:

Risico’s voor de omgeving

Een autolaadkraan is een groot voertuig waarmee je in de omgeving van andere voertuigen, voetgangers en gebouwen bezig bent. Er is dus een risico op ongelukken en schade bij personen, eigendommen en voertuigen in de buurt.

Veiligheidsrisico’s

Het is van groot belang dat je als autolaadkraan chauffeur goed opgeleid en getraind bent om de kraan veilig te kunnen bedienen. Als je de kraan niet goed gebruikt kan dat leiden tot ernstige ongelukken. Zo kan de kraan omvallen of kun je de last laten vallen.

Werken als chauffeur autolaadkraan via Flex-in

Lijkt dit beroep jou wel wat? En wil jij de trainingen volgen en certificaten halen die hiervoor nodig zijn? Wij kunnen je helpen! Neem contact met ons op, dan kijken we samen hoe we kunnen zorgen dat jij aan de slag kunt gaan als chauffeur autolaadkraan. Je kunt ook alvast een kijkje nemen tussen al onze chauffeurs vacatures en eventueel meteen solliciteren.