Wat verdien je als chauffeur?

Blog

Als je als chauffeur werkt of wilt gaan werken, wil je natuurlijk ook weten wat je het salaris is. Vanaf 1 januari 2023 gelden in de sector Transport en Logistiek, dat is de sector waar je als chauffeur komt te werken, nieuwe loonschalen. De loonschalen geven aan wat je als chauffeur als salaris gaat ontvangen. Dus wat verdien je als chauffeur en wat is een loonschaal precies? En kun je groeien in salaris? Dat leggen we je in deze blog uit.

wat verdien je als chauffeur

Wat is een loonschaal?

Een loonschaal is een schaal waarin de verschillende lonen van het minimum- tot het maximum salaris voor een bepaalde functie staat vastgesteld. Het belangrijkste doel van een loonschaal is ervoor te zorgen dat jij als werknemer een eerlijke beloning krijgt voor jouw werk. Werkgevers gebruiken loonschalen ook om te bepalen welke banen meer betaald moeten worden dan andere en hoeveel salarisverhoging elke persoon moet krijgen voor zijn werk.

Wat verdien je als chauffeur en welke loonschaal geldt voor jou als chauffeur?

Als chauffeur zit je meestal in loonschaal C, D of E. Dat betekent dat je tussen de €13,10 en €19,24 per uur kunt verdienen.

Lees tip! Lees in deze blog alles over de verschillende soorten chauffeurs

In welke schaal je precies zit, hangt af van wat je vervoert. Voor ieder soort vervoer heb je namelijk andere vaardigheden nodig. Je kunt je voorstellen dat je andere vaardigheden nodig hebt wanneer jij dieren vervoert dan wanneer je koel- en vriestransport verzorgt of wanneer je internationaal chauffeurautolaadkraan chauffeur, ADR chauffeur of tankwagen chauffeur bent. En hier hoort dus ook een ander loon bij. In deze tabel van Transport en Logistiek Nederland vind je de loonschalen voor chauffeurs voor 2023.

Hoe werkt een loonschaal?

In het algemeen is een loonschaal gebaseerd op bijvoorbeeld jouw:

  • Functie;
  • Vaardigheidsniveau;
  • Prestaties;
  • Werkervaring.

Ben jij bijvoorbeeld net begonnen als chauffeur? Dan zit je laag op de loonschaal. Heb je bijvoorbeeld al 5 jaar ervaring? Dan zit je hoger op de loonschaal en verdien je een hoger uurloon. Je kunt de loonschaal zien als een soort trap. Hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je op de trap staat en hoe hoger jouw brutosalaris is.

Wist je trouwens dat er veel voordelen zitten aan het werken als chauffeur via een uitzendbureau?

Hoe kun je groeien in loon?

Je kunt binnen jouw loonschaal in principe ieder jaar groeien. Ieder jaar dat jij extra ervaring hebt, ga je een stapje hoger op de trap en krijg je dus meer salaris! In iedere schaal is er een maximum wat je uiteindelijk kunt gaan verdienen. Wil je meer dan dat maximumbedrag verdienen? Dan moet je andere vrachten gaan vervoeren en daar de benodigde certificaten voor halen. Of heel veel overuren gaan draaien!

Check of jij in de juiste loonschaal zit

Dat kun je laten checken! Het Sectorinstituut Transport en Logistiek heeft een afdeling ‘functiewaardering’. Dit Sectorinstituut houdt zich namens cao-partijen bezig met de indeling van functies in het beroepsgoederenvervoer. Je kunt bij dit instituut dus in ieder geval terecht als jij wilt weten welke loonschaal geldt voor jou als chauffeur. Maar ook als je het volgende wilt weten:

  • Als je wilt controleren of je in de goede loonschaal bent ingedeeld;
  • Als je het niet eens bent met de indeling van jouw functie;
  • Als je een loonschaal omlaag bent geplaatst en je wilt weten of dat mag;
  • Als je wilt weten of je in een hogere loonschaal komt als je een extra certificaat hebt gehaald of extra taken hebt gekregen;
  • Als je wilt weten of het klopt dat jij in een lagere loonschaal zit dan jouw collega die hetzelfde werk doet;
  • Als je 22 jaar of jonger bent en wilt weten wat de juiste indeling van je functie is.

Lees tip! Hoe word ik vrachtwagenchauffeur?

Kom werken als chauffeur via Flex-in

Het is belangrijk dat jij als chauffeur weet in welke loonschaal jij zit en of dat klopt. Als je dat weet, dan weet je zeker dat je de juiste beloning krijgt voor het harde werk dat jij levert. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als chauffeur? Bekijk dan eens onze chauffeur vacatures. Wie weet kom jij binnenkort ons team versterken!