Alles over het beroep: internationaal chauffeur

Blog

Internationale chauffeurs zijn onmisbaar! De transport- en logistieksector is een van de belangrijkste sectoren ter wereld en speelt een hele belangrijke rol in de economie. Iedereen die werkzaam is in deze sector zorgt namelijk dat goederen van de ene plek naar de andere worden gebracht. Als internationaal chauffeur ben je verantwoordelijk voor het vervoeren van goederen over lange afstanden, zowel nationaal als internationaal. Je draagt bij aan de economische groei en het welzijn van landen door de import en export van goederen te regelen. In deze blog vertellen we je alles over dit onmisbare beroep!

internationaal chauffeur

Wat voor soorten transport worden internationaal vervoerd?

Nederland heeft een belangrijke rol in Europa als het gaan om de import en export van goederen. We hebben het hier natuurlijk vooral over de haven van Rotterdam. Vanuit de haven komen dagelijks een hoop containers het land in die vervolgens naar verschillende plekken in Europa moeten worden vervoerd. Maar ook het exporteren van producten zoals zuivel en bloemen hoort hierbij.

Om te zorgen dat al deze soorten transport vervoerd kunnen worden en op tijd op de bestemming aankomen, zijn er internationale chauffeurs.

Lees hier over alle soorten chauffeurs.

Wat doe je als internationaal chauffeur?

Ga je als internationaal chauffeur werken? Dan ga je flinke afstanden afleggen en kruis je een hoop langsgrenzen. Het is dus belangrijk dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt omdat je jouw goederen over lange routes veilig moet vervoeren. Wat je bijvoorbeeld gaat doen tijdens de baan:

 • Tijdens je rit moet je goed in de gaten houden hoe de verkeersomstandigheden zijn en zorgen dat je de beste route kiest in overleg met je opdrachtgever
 • Je moet je vracht goed laden en lossen en hierbij rekening houden met veiligheidsvoorschriften
 • Je moet je lading en de voertuigconditie voor en na de reis goed controleren
 • De wettelijke voorschriften met betrekking tot de rijtijden en het vervoeren van gevaarlijke goederen moet je naleven
 • Je hebt vaak te maken met lange werkdagen en nachtdiensten, waarbij het belangrijk is om de rij- en rusttijden in acht te nemen
 • Als internationale chauffeur ben je veel onderweg, wat kan leiden tot vermoeidheid en eenzaamheid
 • Je bent veel van huis en slaapt tijdens je werkdagen niet thuis

Omdat je dus veel van huis bent, kan het beroep ook invloed hebben op jouw sociale leven. Het is belangrijk om een goede balans te houden tussen je werk en privé en voldoende tijd door te brengen met familie en vrienden.

Lees ook over het beroep winkeldistributie chauffeur of ADR chauffeur!

Voordelen van werken als internationaal vrachtwagenchauffeur

 • Je hebt een enorm afwisselende en avontuurlijke baan. Je slaapt op verschillende plekken zoals in je trailer of in een hotel en ziet ook een hoop verschillende plekken in Europa
 • Je hebt flexibele werktijden wat kan betekenen dat jij wel eens erg laat de weg op moet. Dat zorgt wel voor toeslagen bovenop jouw salaris!

Nadelen van werken als internationaal vrachtwagenchauffeur

 • Je bent erg veel alleen aan het werk. Als je dus graag in een team werkt, is deze baan niet zo geschikt voor jou. Je zit namelijk veel en voor lange tijd alleen op de weg. Tenzij je dubbelbemande ritten maakt. Dan ben je altijd met een collega onderweg.
 • Je bent vaak voor een langere tijd van huis

Wat verdient een internationaal chauffeur?

Het salaris van een internationaal chauffeur in Nederland hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal jaren werkervaring, het type vrachtwagen en de werkgever. Volgens de cao voor het beroepsgoederenvervoer bedraagt het minimum bruto maandsalaris voor een internationaal chauffeur met een CE-rijbewijs en code 95 in 2023 € 2.352,13 bij een volledige werkweek van 40 uur. Dit is exclusief toeslagen, zoals overuren, weekend- en nachttoeslagen, en vergoedingen voor overnachtingen en maaltijden tijdens lange ritten.

Wist je dat het werken als chauffeur via een uitzendbureau een hoop voordelen heeft?

Wat heb je nodig als internationaal chauffeur?

Je kunt niet zomaar internationaal chauffeur worden natuurlijk. Het is belangrijk dat je bepaalde kwalificaties en vaardigheden bezit. Je hebt het volgende nodig:

 • Een geldig rijbewijs CE, deze heb je nodig voor het besturen van een vrachtwagen met oplegger of aanhangwagen
 • Een chauffeursdiploma, wat verplicht is voor professionele chauffeurs in de EU
 • Wettelijke voorschriften en regelgevingen kennen met betrekking tot het vervoer van goederen en de rijtijden
 • Kennis van onderhoud en reparatie van voertuigen en de technische aspecten van het besturen van een vrachtwagen is erg handig
 • Het is belangrijk dat je goed kunt communiceren, om contact te onderhouden met de transportplanner en klanten
 • De basiskwalificatie vakbekwaamheid code 95 heb je ook nodig, die bestaat uit theorie- en praktijklessen en verplicht is voor professionele chauffeurs in de EU
 • EHBO- en veiligheidstrainingen zijn ook belangrijk, om te kunnen omgaan met noodsituaties op de weg
 • Engels kunnen spreken is handig want je bent natuurlijk veel in het buitenland. Daar moet je kunnen communiceren met klanten en eventueel Engelse documenten invullen

Werken als internationaal chauffeur via Flex-in

Ben je graag veel op de weg en hou je van het buitenland? Vind je het niet erg om langere tijd weg te zijn van huis? Dan is dit beroep echt iets voor jou! Bekijk al onze chauffeurs vacatures en solliciteer direct. Of neem contact met ons op, dan gaan we samen op zoek naar de perfecte baan voor jou.