Nieuwe CAO beroepsgoederenvervoer: de 5 belangrijkste punten

Blog

Werk jij in de transport of logistiek? In de CAO beroepsgoederenvervoer veranderen per 1 januari 2023 namelijk een aantal belangrijke punten. Zo gaan de lonen met 7,5% omhoog en worden de verblijfskosten geïndexeerd. Daarnaast krijgt iedere medewerker in januari 2023 eenmalig bruto € 250,- uitgekeerd en is er een verplichte netto reiskostenvergoeding boven de 10 km enkele reis van € 0,21 per km met een max van € 10,50 per dag. Ben je benieuwd naar alle details? Lees dan snel verder!

cao beroepsgoederen vervoer 2023

Wat is een CAO?

Voordat we de wijzigingen toelichten, gaan we eerst toelichten wat een CAO is. De letters CAO staan voor collectieve arbeidsovereenkomst. In deze schriftelijke overeenkomst staan afspraken over arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op – bijvoorbeeld – een bedrijfstak. Denk hierbij aan afspraken over het loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, atv-dagen, proeftijd, opzegtermijn of pensioen.

Van wanneer tot wanneer geldt de nieuwe CAO beroepsgoederenvervoer 2023?

De nieuwe CAO geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. De belangrijkste wijzigingen zijn als volgt:

De lonen worden verhoogd

Alle lonen die binnen de loonschalen van A t/m H vallen en ook de brutotoeslagen worden per 1 januari 2023 verhoogd met 7,5%.

Rekenvoorbeeld: val jij binnen TLN-cao D6? Dan stijgt jouw bruto uurloon van € 16,41 naar € 17,64. Lees hier meer over wat jij gaat verdienen als chauffeur.

Eenmalige bruto uitkering

In januari 2023 ontvang je als werknemers ook een eenmalige uitkering van € 250,00 bruto. Dit geldt ook als je als uitzendkracht hebt gewerkt!

Verblijfkosten worden verhoogd

Ook de tegemoetkoming voor gemaakte kosten voor overnachtingen, maaltijden en kleine uitgaven tijdens je werk worden verhoogd. De verblijfkosten worden per 1 januari 2023 verhoogd. Dit gebeurt tegelijk met het convenant met de Belastingdienst, maar maximaal met 7,5%.

Vergoeding reiskosten woon-werkverkeer

De regels over de vergoeding van jouw reiskosten van jouw huis naar je werk worden ook aangepast. Zo heb je recht op maximum netto kilometervergoeding met een maximum van 35 km voor een enkele reis min de eerste 10 km hiervan. In 2023 ontvang jij dus €0,21 per kilometer. Je krijgt dan maximaal 25 x € 0,21 = € 5,25 = enkele reis x 2 is €10,50.

Vergoeding scholingsuren

Moet je van jouw werkgever een verplichte cursus volgen? Bijvoorbeeld voor het behouden van Code 95 of een ADR of TCVT-certificaat? Dan worden de cursuskosten, het examengeld, de reiskosten (fiscale maximum netto kilometervergoeding) en de cursustijd vergoed.

Deze kosten worden vergoed door de werkgever als deze is aangesloten bij CAO Transport Logistiek Nederland. Bij werkgevers die bij de CAO van de NBBU zijn aangesloten, dan gelden soms andere regels. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Kom werken in de transport & logistiek via Flex-in!

Er zijn dus een aantal positieve veranderingen in de nieuwe beroepsgoederenvervoer CAO die ook voor jou van toepassing zijn. Het werken in transport wordt nu nog een stuk leuker! Heb je nog vragen over deze wijzigingen en wat het voor jou betekent? Neem dan gerust contact met ons op. Ben je benieuwd naar onze openstaande vacatures? Bekijk dan snel al onze vacatures en solliciteert direct.