Wat doet een logistiek medewerker?

Blog

In de bruisende wereld van vandaag speelt logistiek een sleutelrol. Van het product op je tafel tot het boek in je hand, er zit een complex logistiek proces achter. En centraal in dit proces staat de logistiek medewerker. Maar wat doet een logistiek medewerker eigenlijk? Dat vertellen we je in deze blog.

Wat doet een logistiek medewerker

Wat doet een logistiek medewerker?

Als je aan logistiek denkt, zie je misschien vrachtwagens en schepen voor je. Maar veel van de magie gebeurt achter de schermen. Een medewerker op een logistieke afdeling:

 • Beheert voorraden: Ze zorgen ervoor dat alles op de juiste plek ligt en dat er nooit een tekort is.
 • Houdt zich bezig met verzending en ontvangst: Of het nu gaat om een groot pakket of een klein doosje, zij zorgen ervoor.
 • Verzorgt administratie: Papierwerk is essentieel, zeker als je wilt weten waar alles is.
 • Pickt orders: Ze verzamelen producten uit het magazijn voor verzending, zodat jij je bestelling op tijd krijgt.
 • Controleert kwaliteit: Niemand wil een beschadigd product ontvangen. Dankzij de scherpe ogen blijft alles in topconditie.

 

Bekijk meteen al onze vacatures in de logistiek!

Hoe ziet een werkdag eruit?

Je begint je dag vaak vroeg. Vaak controleer je eerst de binnengekomen zendingen. Je bekijkt of alles goed is aangekomen en of er geen beschadigingen zijn. Vervolgens zorg je dat de goederen op de juiste plek in het magazijn terechtkomen.

Tussendoor houd je e-mails en het logistieke systeem in de gaten. Er kunnen altijd last-minute wijzigingen zijn in bestellingen of leveringen, en jij zorgt ervoor dat alles soepel blijft lopen.

Ook orderpicking behoort tot jouw werkdag. Met je scanner in de hand zoek je de juiste producten bij elkaar voor uitgaande zendingen. Zodra alles verzameld is, maak je de pakketten klaar om te verzenden.

Aan het einde van de dag controleer je of alles volgens planning is verlopen en bereid je alvast wat dingen voor voor de volgende dag. Met een voldaan gevoel sluit je de dag af, wetende dat je hebt bijgedragen aan het soepel laten verlopen van het logistieke proces.

Vaardigheden en kwalificaties

Als logistiek medewerker heb je verschillende vaardigheden nodig. Nu vraag je je misschien af: “Wat moet ik allemaal kunnen?” Nou, hier is een overzicht voor je:

 1. Organisatievermogen: Jij houdt alles op orde. Of het nu gaat om het bijhouden van voorraad, het plannen van zendingen of het organiseren van je werkplek; jij hebt het onder controle.
 2. Oog voor detail: Kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben in de logistiek. Of je nu goederen inspecteert of administratie bijhoudt, je let op de kleinste details.
 3. Communicatie: Je werkt samen met verschillende mensen, van chauffeurs tot magazijnmedewerkers en kantoormedewerkers. Heldere communicatie is cruciaal om alles soepel te laten verlopen.
 4. Probleemoplossend denken: Soms kunnen dingen misgaan of onverwachte situaties zich voordoen. Jij blijft kalm en denkt in oplossingen, niet in problemen.
 5. Technische vaardigheden: Dit betekent niet dat je een technisch wonder moet zijn, maar een basiskennis van de tools en systemen waarmee je werkt, zoals een voorraadbeheersysteem, kan ontzettend handig zijn.
 6. Fysieke fitheid: Je bent vaak in beweging, tilt dingen op en bent actief bezig. Het is dus goed om fit te blijven en te zorgen voor je lichaam.
 7. Flexibiliteit: In de logistieke wereld kan elke dag anders zijn. Je past je gemakkelijk aan en schakelt snel tussen verschillende taken.

Dus, als je denkt aan een rol in de logistiek, dan zijn dit enkele van de handige vaardigheden die je zeker helpen. Maar maak je geen zorgen; veel van deze vaardigheden kun je ook al doende leren en ontwikkelen!

Lees meer over de leukste logistieke banen!

Heb je een opleiding nodig?

Als jij eraan denkt om logistiek medewerker te worden, is het goed om te weten wat de opleidingseisen zijn. Gelukkig is de wereld van logistiek heel toegankelijk! Voor de basisfuncties heb je vaak geen specifieke vooropleiding nodig, maar een MBO-opleiding in de richting van Logistiek kan zeker helpen. Hier leer je de basisprincipes en krijg je inzicht in het logistieke proces.

Er zijn ook diverse cursussen en trainingen beschikbaar, zoals een heftruckcertificaat, die superhandig kunnen zijn voor je dagelijkse taken. Het mooiste is dat veel bedrijven bereid zijn om je on-the-job te trainen. Dus, terwijl je werkt, leer je ook nog eens!

Doorgroeimogelijkheden

Als logistiek medewerker sta je aan het begin van een pad vol kansen. Vanuit je startpositie kun je doorgroeien naar rollen zoals teamleider, logistiek planner of zelfs logistiek manager.

Hoe? Door ervaring op te doen, je netwerk op te bouwen en eventueel aanvullende opleidingen of cursussen te volgen. De logistieke wereld is dynamisch en verandert voortdurend door technologie en innovatie. Dus als jij leergierig bent en openstaat voor nieuwe dingen, dan zijn de mogelijkheden bijna eindeloos!

Logistiek medewerker salaris: hoe zit dat?

Benieuwd naar het salaris? Dit varieert op basis van ervaring, locatie en werkgever. Voor starters ligt het aan de lagere kant, maar met ervaring en opleiding kan dit groeien. Extra’s zoals reiskostenvergoeding of avondtoeslagen kunnen ook van invloed zijn. Gemiddeld is het salaris voor een fulltime dienstverband tussen de €1900 en €2600 bruto. Lees hier meer: Logistiek medewerker salaris: dit ga je verdienen.

De meerwaarde van werken via Flex-in

Zoek je een baan in de logistiek? Via Flex-in vind je niet alleen een job, maar krijg je ook begeleiding om de best mogelijke match te vinden. Wij begrijpen de wereld van logistiek en zorgen ervoor dat jouw vaardigheden op de juiste plek terechtkomen

Lees tip! 8 voordelen van het werken via een uitzendbureau

Conclusie

Logistiek is overal om ons heen, en de logistiek medewerker is de stille held die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. Ben je geïnteresseerd in een carrière in de logistiek? Bekijk dan eens al onze logistiek vacatures of neem contact met ons op.