Wat voor verschillende soorten chauffeurs zijn er?

Blog

Ben je als bedrijf op zoek naar chauffeurs of wil je graag chauffeur worden maar weet je niet goed wat voor soort chauffeur? Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten chauffeurs er zijn en wat de kenmerken zijn. Iedere soort chauffeur is namelijk verantwoordelijk voor het vervoer van verschillende soorten en gewichten ladingen. Sommige chauffeurs bedienen vrachtwagens met aanhangwagens, terwijl anderen betonmixers of kippers bedienen. Chauffeurs kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het laden en lossen van hun voertuigen. Lees snel verder en ontdek de verschillende soorten chauffeurs!

soorten chauffeurs uitgelegd

Soorten transport

Als vrachtwagenchauffeur vervoer je allerlei soorten goederen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende vormen van transport:

  • Vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR);
  • Vervoer van bulk (zoals grondstoffen en zand);
  • Vervoer van AGF (vers groente en fruit, of bloemen en planten);
  • Distributie voor winkels- en horeca;
  • Distributietransport – distributiecentrum naar distributiecentrum;
  • Geconditioneerd transport (gekoeld vervoer);
  • Internationaal transport.

Achter elk transport zit natuurlijk een chauffeur die de vracht van plek A naar B rijdt. Maar, wat voor soorten chauffeurs zijn er? Lees snel verder!

C chauffeur

De C chauffeur is een chauffeur die vrachtwagens bestuurt met een totaalgewicht van meer dan 32 ton. Dit kan gaan om een trekker met oplegger of vaste combinatie vrachtauto en aanhangwagen. C chauffeurs hebben dus dagelijks te maken met zware ladingen.

Lees hier hoe je vrachtwagenchauffeur wordt!

CE chauffeur

De CE-chauffeur is een vrachtwagenchauffeur die vrachtwagens met een maximaal toegestaan gewicht van 44 ton bestuurt en zijn goederen aflevert. De term is een verzamelnaam voor alle vormen van transport waarbij je zowel een trekker als aanhanger bestuurt.

ADR chauffeur

Als ADR-chauffeur vervoer je gevaarlijke goederen en daarom moet je een certificaat hebben waarin staat dat je dit mag doen. De afkorting ADR staat voor Accord européen relatif au transport des marchandises Dangereuses par Route. Dit zijn gevaarlijke goederen zoals benzine, chemicaliën en samengeperste gassen. Een ADR-chauffeur moet heel voorzichtig zijn en extra opletten tijdens het rijden.

CE chauffeur autolaadkraan

Een CE chauffeur met autolaadkraan heeft hetzelfde werk als een gewone CE-chauffeur, maar in plaats van alleen de vrachtwagen te besturen, ben je ook verantwoordelijk voor het laden en lossen van de goederen. Dit vereist een extra opleiding en een speciaal certificaat.

Betonmixerchauffeur

Als betonmixerchauffeur bestuur je een vrachtwagen met een betonmixer. Je werk is heel afwisselend. Je moet niet alleen de vrachtwagen besturen, maar ook de machines bedienen om het beton te laden en te mengen. Daarnaast moet je soms de fysieke arbeid verrichten om het zand en grind in de machine te laden. Je bent als betonmixerchauffeur vaak maar 1 derde van je werkdag op de weg. Verder ben je dus bezig op locatie met het bedienen van machines.

Kipperchauffeur

Een kipperchauffeur bestuurt een vrachtwagen met een kipper. Dit is een laadbak die gekanteld kan worden. Het werk van een kipperchauffeur is best zwaar, omdat je vaak uit de cabine moet stappen om de lading vast te zetten. Bovendien moet je de machines kunnen bedienen om het grind, zand of andere materialen te verplaatsen.

Chauffeur tautliner

Een tautliner chauffeur bestuurt een vrachtwagen met een tautliner. Dit slaat op een voertuig met schuifzeilen en schuifstaanders. Je bent fysiek veel en zwaar bezig met het vastzetten van ladingen. Hiernaast moet je ook machines bedienen om allerlei verschillende materialen te verplaatsen, net als de kipperchauffeur.

Heftruckchauffeur

Als heftruckchauffeur of heftruckbestuurder ben je werkzaam in een magazijn of op een bedrijventerrein. Je verplaatst dan met je heftruck zware goederen van de ene plaats naar de andere plaats en je helpt met het laden en lossen van vrachtwagens. Je zorgt dat alle producten veilig en netjes worden geplaatst en bent dus verantwoordelijk voor het inpakken en bevoorraden van producten.

Winkeldistributiechauffeur

Een winkeldistributie chauffeur bestuurt een vrachtwagen om goederen bij winkels af te leveren. Je gaat op een dag langs meerdere supermarkten om de producten af te leveren zodat de winkels weer netjes vol liggen. Het is van belang dat je je vrachtwagen goed kunt manoeuvreren door smalle straten en drukke steden omdat de supermarkten natuurlijk wel eens midden in een stad bevinden.

Tankwagen chauffeur

Met een tankwagen worden (gevaarlijke) vloeistoffen vervoerd zoals brandstof en zuren. Dit soort stoffen noemen we ADR-vloeistoffen. Als tankwagen chauffeur ben je dus verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van de vloeistoffen. Veiligheid is voor een tankwagenchauffeur enorm belangrijk. Een klein foutje kan een groot gevolg hebben. Bij deze baan heb je dus een hoop verantwoordelijkheden.

LZV chauffeur

Een LZV chauffeur is een bestuurder van een LZV. LZV staat voor lange zware voertuigen. LZV’s zijn truck- en trailercombinaties die de standaard EU-beperkingen van 18,75 meter en 44 ton overschrijden. Als LZV chauffeur moet je in het ‘CCV certificaat Chauffeur Lange Zware Voertuigen’ hebben. Zo’n certificaat ontvang je wanneer je bent geslaagd voor het examen ‘certificaat chauffeur LZV’ bij het CBR.

Koelwagenchauffeur

Als koelwagenchauffeur rijd je voornamelijk met groepagelading. Dit is bijvoorbeeld hangend vlees, vlees verpakt in kratten en zuivel. Je bent verantwoordelijk voor het laden, vervoeren en lossen van de koel-/vrieslading. Je zorgt dat alles schoon en veilig gebeurt zodat de producten netjes en op tijd aan komen op de gewenste locatie.

Container chauffeur

Als containerchauffeur vervoer je met jouw trekker containers. Je vervoert de containers vaak tussen klanten en havens. Vaak worden de containers voor jou op je trekker geladen en ben je alleen verantwoordelijk voor het vastleggen van de herkomst en het veilig en op tijd vervoeren van de containers.

Wil je meer weten over de verschillende soorten wegtransport en ladingen? Lees dan het blog: Welke soorten wegtransport en soorten ladingen zijn er?

Chauffeur worden of een vacature plaatsen?

Er zijn dus veel verschillende soorten chauffeurs die ieder een bepaald voertuig besturen, elk met zijn eigen verantwoordelijkheden en bijzonderheden. Wil je meer weten over de soorten chauffeurs of een vacature plaatsen? Neem dan contact met ons op! Wil je onze huidige vacatures bekijken? Dan kun je natuurlijk een kijkje nemen op onze vacaturepagina.